Éretlenek (2. rész)
2017. június 24. írta: Turchi

Éretlenek (2. rész)

otos12.jpgAz előző posztom utóélete: Aki nem olvasta, annak csak röviden. Kifejtettem hogy a kitűnőségre nincs szükség, fölösleges elvárás, ezért a felvételi eljárás milyensége is megkérdőjelezhető. Olyan orbitális hülyeségeket olvastam válaszul hogy csak azt tudom mondani, azért nem változik az oktatási rendszer mert nem csak az irányítók hanem a végrehajtók is hülyék. Mert sok szülő akarja ezt a sötétséget ami most van és a gyerekére is rákényszeríti, sőt, bemagyarázza nekik is hogy ez így jó ahogy van. Tisztelet a kivételnek. Merem remélni, sokan vannak.

Leírja a nagyon "okos" hogy lehet duplázni a felvételi pontszámokat, ezért aki csak matekból jó annak a duplázás lehetősége megadja a bejutás esélyét is. Kár hogy nem érti sem azt amit az előzőekben leírtam, sem a duplázást. Idézem a pontok számítását:

"Vagyis az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezők kétféleképpen számolhatnak pontjaikkal: vagy összeadják a (maximum 200) tanulmányi pontot és a (szintén maximum 200) érettségi pontot, majd ehhez adják hozzá a (a felső limit itt is 100) többletpontokat, vagy megduplázzák az érettségi pontokat, és ahhoz adják hozzá a többletpontokat. A jelentkezők pontszámát - külön kérés nélkül - a számára kedvezőbb módszer alapján számolják ki"

Ha még mindig nem lenne érthető, választhat a felvételiző hogy a tantárgyainak átlagát vagy az érettségi eredményét duplázzák meg. Csakhogy mindkettőben benne van humán, reál, stb. pontok. Ha valaki matek vonalon jobb, annak a magyar jegyei a tantárgyak között pont úgy szerepelnek mint az érettségi tantárgyaikban hiszen a magyar kötelező mint a töri is. Akkor mi a jó fenéért lenne annak a matekos tehetségnek jó bármelyik számítás ha mindkét variációban ott vannak a humán jegyek?  Aztán van aki csak álmodozik mert ő már beszélt középiskolai igazgatókkal hogy milyen "egyéni utak" vannak a felmérés tekintetében. Semmilyen. Hát beszélni én is tudok bármiről de attól nem változik semmi. De ő beszélt. Ja, csak nem ért. A szabályok adottak és azok rosszak. Lehet beszélgetni mellette csak éppen nem érti az illető hogy miről van szó. Nyilván ha értené és sokan mások is akkor ez a fos rendszer sem nem lenne. 

Majd überelte a hülyeséget a következő hogy az milyen igénytelenség ha valaki mindenből kettes, nehogy már azok kerüljenek be a jobb helyekre. Csak szólok, az előző posztomban szó sem volt kettes jegyről. De nyilván a "kettes számú okos" nem olvasta el. Valamint aki nem szívvel, lélekkel tanul az ne is tanuljon. 'Jézusmáriám, ez is a holdon él, mutassatok nekem egy olyan 15 évest aki minden tantárgyból szívvel, lélekkel tanul és kitűnő akar lenni magától, nem, nem a felvételi miatt hanem mert hajtja a kíváncsiság és a tudásszomj! Minden tantárgyból? Ilyen ember nincs, az nem is lenne egészséges aki minden iránt érdeklődik és persze hozzá még mellékesen szín ötös mert őt hajtja a .... jó édesanyja és a felvételi rendszer, az hajtja, nem ő maga. És még kifogásolja némely "szintén nagyon kitűnőnek akaró" hogy lenézik és megbélyegzik a jó tanulókat. Jó iskolában soha. A rosszban igen na de mit keres egy szín ötös egy rossz iskolában? Nagyon tahó környezet az ahol az eredményt nem becsülik. Ja, és a színötös az nem magol, az tud! Mondják. Mert érdeklődő és nyitott, penge memóriával és önként, dalolva, kényszer nélkül! Haha... Szegény... És még irigylik, szörnyű, rettenetes, micsoda rossz sora van a jó tanulónak, hát, ezt mind kiolvasta a posztomból. Az utolsó mondatig persze már nem jutott el amiben odaírtam hogy igen, én is kitűnő tanuló voltam. Mert kellett a felvételihez. Különben semmi értelmét nem látom.

De nincs vége, jönnek a kitűnők szülei tömött sorokban hogy nemcsak hogy kitűnő a gyereke és persze mindenki rettenetesen büszke, egyaránt jeles szinten ugrik bakot, énekel, verset szaval és matek zseni egyben valamint zenél, nyelvet tanul, különórákra jár, sportol, színház és nem, nem zombi, mindent csak kisujjból, minimális erőfeszítéssel mert agya mint a szivacs és különben is, zseni mindenből. Mindenből!!

Jelentem ilyen ember nincs. Se gyerek se felnőtt. Ez a szomorú igazság. Nem, ezeknek nem való egy modern iskolarendszer, kőkorszaki műveletlen ám kitűnő emberek és gyerekeik. Az csöppet sem zavarja őket hogy számtalan hazai és külföldi iskolában már nem ez a módi régóta. Egy normális iskolában a kitűnő ritka mint a holló, sőt, a jelest sem arra adják csupán hogy a könyvet betéve tudja oda és vissza. A jeles olyan kiválóságot jelent ami túlmutat a tanagyagon. Ja, nem itthon. A világ legjobb iskoláiban. Van itthon is ilyen vagy 5. Nem több. A felvételi rendszer miatt viszont valamilyen szinten nekik is be kell állni a sorba mert a jó módszer nem elég itthon a továbblépéshez. Éretlenek a változásra. Kitűnők de éretlenek. Ez van. A butasággal és a primitívséggel nem lehet vitatkozni. Így volt, van, lesz és kész. Nem kell a változás. A kitűnő kell mert arra lehetünk büszkék. Persze ha más lenne a felvételi és értékelési rendszer mindjárt az lenne a véleményük hogy de milyen jó hogy van szabadideje, foglalkozhat azzal ami őt igazán érdekli, nem kell százfélét csinálnia már 8 éves korában hogy aztán bekerüljön 10 év múlva egy jobb iskolába. Ott dobódott le az ékszíj mikor valaki azzal indokolta hogy milyen jó a kitűnő mert azzal bárhova tud felvételizni. Na de pont az a  lényeg hogy a felvételi rendszernek is kell változni, ne kelljenek oda csak kitűnők mert nem attól lesz valaki. Persze szerintük igen. Lassú változás lesz látom, sőt azt is hogy eljutok oda hogy nem a vezetők miatt ilyen a helyzet hanem a vezetők azért ilyenek mert akiket kiszolgálnak, erre van igényük. Csak akkor azt nem értem, miért is kell változtatni annyira, hiszen egyébről sem szól mostanában a média hogy változtatni kell és valóban, kell. De vannak akik ezt nem látják, nem hallják sőt egyenesen akadályozzák a változást.

A bejegyzés trackback címe:

https://panaszkodjunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7812609527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása